Filmproduktion – att lära sig producera egen film

Att producera sin egen film och placera den synlig på YouTube eller Facebook är idag ett vanligt sätt att kommunicera. Ungdomarna använder foto och film till vardags och den äldre generationen får lära sig att utnyttja verktyget och alla de nya möjligheterna som står tillbuds.

Att skapa ett budskap via film är väldigt talande och många uppfattar det som enkelt att se filmat informationsmaterial. Vill du jobba regelbundet med riktig filmproduktion och har mer än ett socialt syfte med filmen är det bra att lära dig grunderna både ur ett socialt och kommunicerande perspektiv; vad fungerar, vilken teknik ska du använda för att få fram ditt budskap och vilket budskap vill du förmedla? Självklart är det learning-by-doing som gäller men det finns även hjälp att få.

Kurser och utbildningar

Oberoende på vilken nivå du vill jobba med filmproduktion finns det alltid andra som är bättre och som du kan få inspiration och kunskap av. Att gå en kurs eller utbildning är det enkla rådet. Här skapas det film från grunden, du lär dig grundläggande tekniker och får mängder av uppslag på hur film kan användas. Att gå en kurs ger många väldigt mycket.

Vilka kurser och utbildningar?

Det finns en mängd kurser och utbildningar inom filmproduktion, till exempel universitetsutbildningar där det bredare begreppet kommunikation och filmvetenskap ger dig en bra bas att stå på och förbereder dig för ett yrkesliv inom filmens värld. Detta är en lång och givande utbildning men kanske inte för dig som vill använda filmandet som hobby eller komplement till något annat.

Folkuniversitet och studieförbund

Att titta in på de olika folkuniversiteten och studieförbunden som finns på de flesta större orter ger dig en fingervisning om att intresset för film och foto är stort. Här kan du hitta kortare utbildningar, dag- eller helgkurser och även kvällskurser över terminer. För många är detta ett enkelt och kostnadseffektivt sätt att vårda sin hobby och ge utrymme för sina kreativa tankar.

Menu
Home
Top