Filmfestivalen i Cannes

Världens mest prestigefyllda filmfestival är festivalen i Cannes på den franska rivieran. Här samlas varje år världens mest talangfulla skådespelare och övriga kända personer inom nöjesbranschen från världens alla hörn för att prisa de insatser som gjorts inom film under det gångna året. Festivalen grundades så tidigt som år 1946 av Jean Zay. Varje år sedan 1946 har festivalen gått av stapeln med några undantag, vilket var åren 1948, 1950 och 1968. Till en början hölls festivalen i början av hösten men år 1952 ändrades detta till maj månad och festivalen har kommit att bli ett härligt tecken på att sommaren är på ingång.

Prisade svenskar

Flera kända svenska skådespelare har deltagit i denna festival, såsom bland andra Ingmar Bergman, Per Oscarsson och Pernilla August, som alla vunnit något av de priser som delas ut under festivalen. Den senaste svensken att vinna pris var vår regissör Ruben Östlund som vann guldpalmen för sin film The Square. Till skillnad mot den stora Oscarsgalan är denna festival mer övergripande för hela världens film istället för mer fokuserad på Hollywood som producerar mycket av världens mest kända filmer. Festivalen i Cannes är dessutom utspridd över cirka tio dagar och är fullspäckad med filmvisningar och annan underhållning medan Oscarsgalan endast anordnas under en kväll.

Guldpalmen

Festivalens mest prestigefyllda pris heter Guldpalmen och att vinna detta pris är enorm ära. Den delas inte ut till skådespelare, utan till regissörer och består av en guldskulptur formad som ett palmblad. Detta pris har funnits med i festivalens historia ända sedan starten och det är en internationell jury som bestämmer vinnaren. En stor del av medieuppbådet kring festivalen kretsar såklart kring den röda mattan och alla kändisars kläder och uppvisning. Att gå på den röda mattan under Cannesfestivalen är en fjäder i hatten och garanterar att du får mycket uppmärksamhet i alla medier. Festivalen är fylld av olika fotografer och journalister.    

Menu
Home
Top