Filma, redigera och klippa film – vilka verktyg finns på marknaden?

Från att ha varit något svårproducerat till att bli en naturlig vardag för de flesta användarna – det är vad film är idag. Filmen som uttrycksmedel har kommit att bli något som vem som helst som använder någon form av videokamera kan producera.

Själva inspelningen av filmen sker i många fall med en så kallad smartphone och kan ske välplanerat eller precis i stunden för att fånga ett ögonblick av verkligheten. Är det en större produktion används naturligtvis tekniska filmkameror av större mått och kapacitet. Lika för alla filmskapare är att de behöver redigera, klippa och formatera sina filmer. Här nämner vi några av de verktyg som finns.

Några redigeringsprogram, gratis och lättanvända

Ibland vill du göra det enkelt för dig och helt enkelt automatiskt få lite snits och dekor till din film som ofta är filmad med telefonens kamera. Förr i tiden hade Windows ett gratis verktyg som hette Movie Maker som tyvärr inte sprids idag. Motsvarigheten är ett program som heter Videopad som är gratis för vanligt hemmabruk för privatpersoner. Videopad ger dig enkla redigeringsverktyg och effekter och kan sedan lätt laddas upp på hårddisk eller direkt på YouTube. Adobe Premiere Clip är en variant av Adobes stora verktyg och detta fungerar utmärkt nedladdat i din telefon och ger dig ett bra redigeringsverktyg helt gratis.

Redigeringsprogram för de större filmmakarna

Pinnacle Studio 11 Ultimate är klart riktat mot privatpersoner, men ambitiösa sådana. Här finns ett verktyg som ger dig stora möjligheter. Avdelningarna Spela in, Skapa och Redigera ger dig alla möjligheter till att producera bra filmer. Deras klippverktyg är lätt att förstå och fungerar snabbt och enkelt. När filmen är klar är det enkelt att spara och lägga upp den på din hårddisk eller direkt på YouTube. MAGIX Movie Edit är även det ett bra redigeringsprogram för de lite ambitiösare filmarna. Där finns upp till 99 olika videospår att jobba med, massor av fräcka effekter och när du har tröttnat finns en helt okej automatisk version. Dessa kan vara dyra och det kan vara så att man måste vinna när man spelar på lotto eller liknande för att ha råd.. Lycka till!

Menu
Home
Top